Eten en sporten: tips om je workout trainingen te optimaliseren

Weten wanneer en wat u moet eten, kan een verschil maken in uw trainingen. Begrijp het verband tussen eten en bewegen.

Eten en sporten gaan hand in hand. Wanneer en wat je eet, kan belangrijk zijn voor hoe je je voelt tijdens het sporten, of het nu gaat om een ​​informele training of training voor een wedstrijd. Overweeg deze eet- en bewegingstips.

Eet een gezond ontbijt

Als u 's ochtends traint, sta dan vroeg genoeg op om het ontbijt minstens een uur voor uw training af te ronden. Zorg dat je goed uitgerust aan het sporten bent. Studies suggereren dat het eten of drinken van koolhydraten vóór het sporten de trainingsprestaties kan verbeteren en u in staat kan stellen om voor een langere tijd of met een hogere intensiteit te trainen. Als u niet eet, kunt u zich traag of licht in het hoofd voelen tijdens het sporten.

Als je van plan bent om binnen een uur na het ontbijt te gaan sporten, eet dan een licht ontbijt of drink bijvoorbeeld een sportdrank. Focus op koolhydraten voor maximale energie.

Goede ontbijtopties zijn onder meer:

Volkoren granen of brood
Magere melk
Sap
Een banaan
Yoghurt
Een pannenkoek
En onthoud, als je normaal gesproken 's ochtends koffie drinkt, is een kopje voor je training waarschijnlijk OK. Weet ook dat wanneer je voor het eerst iets eet of drinkt voor een training, je maagklachten kunt krijgen.

Let op de portiegrootte

Zorg ervoor dat u het niet overdrijft als het gaat om hoeveel u eet voor het sporten. De algemene richtlijnen suggereren:

Grote maaltijden. Eet deze minstens drie tot vier uur voor het sporten.
Kleine maaltijden of tussendoortjes. Eet deze ongeveer één tot drie uur voor het sporten.
Als u te veel eet voordat u gaat sporten, kunt u zich traag voelen. Te weinig eten geeft je misschien niet de energie die je nodig hebt om je sterk te blijven voelen tijdens je training.

Gezond snacken

De meeste mensen kunnen vlak voor en tijdens het sporten kleine tussendoortjes eten. De sleutel is hoe je je voelt. Doe wat voor jou het beste werkt. Snacks die vlak voor het sporten worden gegeten, zullen je waarschijnlijk geen extra energie geven als je training minder dan 60 minuten duurt, maar ze kunnen afleidende hongergevoelens voorkomen. Als uw training langer dan 60 minuten duurt, kunt u er baat bij hebben tijdens de training een koolhydraatrijk voedsel of drankje toe te voegen. Goede snackopties zijn onder meer:

Een energiereep
Een banaan, een appel of ander vers fruit
Yoghurt
Een fruitsmoothie
Een volkoren bagel of crackers
Een magere mueslireep
Een boterham met pindakaas
Sportdrank of verdund sap
Een gezonde snack is vooral belangrijk als je enkele uren na een maaltijd gaat sporten.

Eet na het sporten

Geef je lichaam brandstof voor dagelijkse prestaties
Klik hier voor een infographic voor meer informatie
Om uw spieren te helpen herstellen en hun glycogeenvoorraden aan te vullen, eet u indien mogelijk binnen twee uur na uw trainingssessie een maaltijd die zowel koolhydraten als eiwitten bevat. Goede voedingskeuzes na de training zijn onder meer:

Yoghurt en fruit
Broodje met pindakaas
Magere chocolademelk en pretzels
Herstel-smoothie na de training
Kalkoen op volkoren brood met groenten

Veel drinken

Vergeet niet om vloeistoffen te drinken. Je hebt voldoende vocht nodig voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen.

Om goed gehydrateerd te blijven tijdens het sporten, raadt het American College of Sports Medicine u aan:

Drink ongeveer 2 tot 3 kopjes (473 tot 710 milliliter) water gedurende de twee tot drie uur voor uw training.
Drink tijdens je training elke 15 tot 20 minuten ongeveer 1/2 tot 1 kop (118 tot 237 milliliter) water. Pas hoeveelheden aan die verband houden met uw lichaamsgrootte en het weer.
Drink na je training ongeveer 2 tot 3 kopjes (473 tot 710 milliliter) water voor elk pond (0,5 kilogram) dat je tijdens de training verliest.
Water is over het algemeen de beste manier om verloren gegane vloeistoffen te vervangen. Maar als je langer dan 60 minuten aan het sporten bent, gebruik dan een sportdrank. Sportdranken kunnen helpen om de elektrolytenbalans van je lichaam op peil te houden en je wat meer energie te geven omdat ze koolhydraten bevatten.

Laat ervaring je gids zijn

Houd er rekening mee dat de duur en intensiteit van uw activiteit bepalen hoe vaak en wat u moet eten en drinken. Je hebt bijvoorbeeld meer energie uit eten nodig om een ​​marathon te lopen of om naar de sportschool te gaan dan om een ​​paar kilometer te lopen. En probeer geen nieuwe producten in uw dieet op te nemen voor een langdurig sportevenement. Het is het beste om eerdere ervaring te hebben om te zien hoe uw systeem met het voedsel omgaat.

Als het om eten en bewegen gaat, is iedereen anders. Let dus goed op hoe je je voelt tijdens je training en op je algehele prestaties. Laat uw ervaring u leiden over welke eetgewoonten voor en na het sporten het beste voor u werken. Overweeg een dagboek bij te houden om bij te houden hoe uw lichaam reageert op maaltijden en snacks, zodat u uw dieet kunt aanpassen voor optimale prestaties.

Maak jouw eigen website met JouwWeb